söndag 19 juni 2011

Något knaggligt om emigrantdrömmar

Skärvor av drömmar. Dorothy Röj. Labyrinth Books. 2006

Dorothy Röj är bosatt i Österbotten men född i Canada av finländska emigranter. I hennes släkt finns det säkert otaliga berättelser om olika österbottniska emigranter, i ”Skärvor av drömmar” har hon dock valt att berätta om Vera, en karaktär vars öde också är baserat på verkliga händelser. Den nittonåriga Vera lämnar 1911 Finland tillsammans med en släkting för att söka lyckan i den stora kontinenten i väst. Trots att hon har hört skräckhistorier om emigranter som har försvunnit och aldrig återsett sina familjer väljer hon att ta dem som illvilliga rykten baserade på avundsjuka. När hon kommer till Amerika visar det dock sig att ryktena stämmer överens med verkligheten mer än hon vill erkänna.

Den första uppfattningen av det nya landet skapar sig Vera på en liten farm långt ute på landet någonstans utanför New York. Hon sätts i jobb som underbetald och hänsynslöst utnyttjad piga med en chef som saknar all förmåga till medkänsla. Sjukdom, svek och misär är snart hennes vardag, och skammen över misslyckandet är så stark att hon successivt börjar ljuga mer och mer i breven hem till föräldrarna.

Kärnan i Röjs berättelse om Vera är motsättningen mellan drömmens kraft och den karga verklighetens förmåga att bryta ner människan. Hon skildrar Amerika som känslokallt och starkt individualistiskt och visar hur omvälvande och förlamande effekt upprepade besvikelser kan ha på en ung människa. Vera framställs som en stundvis orkeslös och deprimerad kvinna som dock klarar av att kämpa sig vidare även om förlusterna ibland är ofattbara. Från att ha varit en naiv ung flicka som lätt snärjs av såväl män som arbetsgivare förändras hon till en nästan cynisk äldre dam som saknar tilltro till människor hon inte känner. ”Skärvor av drömmar” är ingen solskenshistoria även om den också innehåller vissa element av vänskap och lojalitet.

Språkligt sett är ”Skärvor av drömmer” inget mästerverk, Röj har ibland svårt att behålla de grepp hon försöker sätta på berättelsen, de många glidningar i perspektiv och berättarröst känns mera som brist på koncentration än som ett berättartekniskt grepp. Ibland känns historien väldigt ojämn och stora sjok i det annars noggrant skildrade händelseförloppet lämnas orörda. Trots det tycker jag att romanen fungerar som en spännande berättelse om ett livsöde som många österbottningar trots allt gick till mötes. Mer än en skönlitterär roman är dock ”Skärvor av drömmar” snarare ett historiskt utsnitt skildrat genom en romankaraktärs personliga upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar