Barnlitteraturens forskningsområde växer och frodas. Den fantasyboom som vi har kunnat följa de senaste tio åren har med stor sannolikhet bidragit till det ökade intresset, och även på finlandssvenskt håll anas en lutning åt det fantastiska med författare som exempelvis Henrika Andersson och den nu aktuella Maria Turtschaninoff.
Turtschaninoffs bidrag i sammanhanget heter ”De ännu inte valda” och handlar om styvsyskonen Emmi och Martin som plötsligt upptäcker att de har hamnat i en alldeles främmande värld. Karakteristiskt för fantasygenren är just förekomsten av en eller flera världar som kan uppträda på mer eller mindre konventionella sätt, i C.S. Lewis Narnia-serie kommer huvudpersonerna till ”den andra världen” via olika föremål medan trollkarlsvärlden i Harry Potter-serien verkar existera någorlunda sida vid sida med vår verklighet.
Den plats som Emmi och Martin landat i är en sagovärld som bebos av sagofigurer som inte ännu har fått plats i någon berättelse. I sagovärlden finns också muser, en slags varelser med rötter i det mytiska Grekland vilkas uppgift är att fånga in lämpliga sagofigurer och transportera dem till inspirerade författare. Emmi och Martin ogillar varandra och skulle helst se att deras föräldrar aldrig hade träffat varandra, och när de hux flux rycks ur sin vardagsverklighet befinner de sig hos Emmis faster Tove där det är tänkt att de ska bo medan föräldrarna åker bort.
Den som gillar fantasy kanske delvis gör det på grund av vissa förutsägbara ingredienser som oftast dyker upp i berättelsen. Precis som Harry Potter och blir Emmi och Martin tvungna att sätta sig upp mot en elak fiende som hotar att förstöra sagovärlden vilket i sin tur skulle påverka ”den riktiga världen”. Den onda varelsen Erisia är missnöjd eftersom hon inte har valts till någon saga och hotar därför att spärra in alla muser och förhindra arbetet med sagofigurerna.
Även om vissa inslag i ”De ännu inte valda” kan anses vara förutsägbara är det en riktigt välgjord berättelse Turtschaninoff har skapat, idén med en hel värld av okända sagofigurer kittlar fantasin och skulle säkert kunna utvecklas och göras ännu mer mångfasetterad. Turtschaninoffs berättelse riktar sig kanske främst till barn i den lägre skolåldern, och som högläsningsbok fungerar den förmodligen bra bl.a. tack vare de spänningsmoment som uppträder i slutet av varje kapitel. Författaren förmedlar med sitt avskalade berättargrepp och sin fantasikittlande värld en spännande berättelse om vänskap, lojalitet och lekfullhet. Turtschaninoffs ”De ännu inte valda” är ett fräscht tillskott i den finlandssvenska barnlitteraturen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar