måndag 20 juni 2011

Ett hjärtslitande mästerverk

Vad är detta Vad. Achak Dengs självbiografi. Dave Eggers (översättning Rebecca Alsberg). Bokförlaget Forum. 2008

”Vad är detta Vad” är något så ovanligt som en vacker, välskriven och samhällsaktuell bladvändare. Det är ett skickligt romanbygge som skildrar Valentino Achak Dengs fruktansvärda erfarenheter av inbördeskriget i Sudan och hans försök att skapa sig ett värdigt liv som invandrare i USA. Berättelsen som är nedtecknad av författaren Dave Eggers är en verklig historia omskriven i romanform, ett försök att uppmärksamma omvärlden på det som pågår i Sudan och många andra krigsdrabbade länder.

De tusentals pojkar som under inbördeskriget gick över hundra mil från södra Sudan till flyktinglägren i Etiopien och Kenya kallas ofta ”De förlorade pojkarna” (på engelska ”The Lost Boys”). En av dem är Valentino Achak Deng som bara var sex år gammal när han tvingades lämna sin hemby Marial Bai i södra Sudan. För att inte mördas under massakern på springer han som så många andra barn ut i öknen och lämnar allting han någonsin har känt till bakom sig.

Det märkliga med ”Vad är detta Vad” är att den lyckas skildra Dengs traumatiska minnesbilder utan att det blir ett ändlöst och avtrubbande frosseri i hans sorgliga öde. Berättelsen formas i Dengs tankar när han plötsligt finner sig fastbunden under ett inbrott i hans lägenhet. Han riktar sin berättelse till inbrottstjuvarna och önskar att de ska förstå vad han har gått igenom. Berättarrösten är vädjande men samtidigt väldigt rakt på sak eftersom den varken vill försköna eller överdriva.

Ironiskt nog heter Dave Eggers debutroman ”Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet” (200x, 2001 i svensk översättning) medan faktum är att ”Vad är detta Vad” kunde gå under samma namn och utan den sarkastiska tonen. Titeln ”Vad är detta Vad” syftar på en gåta som Dengs pappa berättar för honom och frågan löper genom boken som en påminnelse om det förflutna. Dengs berättelse är enligt honom själv inte unik, han har sett andra pojkar gräva ner sig i öknen för att dö, han har hört lejon äta upp sina vänner. Själv har han lyckats få utresetillstånd och chansen att börja ett nytt liv i Atlanta.

Men vad är ett nytt liv? Hur ska en människa som så länge har levt i ett gränsland och som har haft så många traumatiska upplevelser kunna skapa sig en värdig tillvaro? De flesta med Dengs bakgrund lever fortfarande i flyktinglägret Kakuma i norra Kenya. Lösningen borde aldrig vara att lämna sitt hemland men inte heller att tvingas stanna kvar under oförändrade omständigheter.

”Vad är detta Vad” (väl översatt av Rebecca Alsberg) är en av vår samtids viktigaste och mest läsvärda romaner. Som berättelse är den inte bara sorglig och informativ utan också vacker och ömsint. Mitt i tragedin lockar den dessutom till skratt. Hur Dave Eggers lyckas med detta konststycke övergår mitt förstånd, men han och Valentino Achak Deng verkar tillsammans ha hittat en stämning som också är kännbar i den skrivna texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar