måndag 6 februari 2012

Brett utbud på Göteborgs Internationella Filmfestival


Den trettiofemte internationella filmfestivalen i Göteborg 2012 sparkades igång fredagen den 27 januari med den svenska öppningsfilmen ”Avalon”, skriven och regisserad av debutanten AXEL PETERSÉN och med JOHANNES BROST i rollen som den avdankade festfixaren Janne. Svensk film har alltid varit ett viktigt inslag i vad som idag är nordens största filmfestival, men varje år har man också ett flertal specialteman. Denna gång fokuserar man bland annat på den arabiska våren och på nya oberoende dokumentärer från Kina.

Det är inte det enklaste att välja mellan över 400 filmer, mitt angreppssätt är dels att försöka se filmer från flera olika kategorier, dels att besöka flera biografer. Filmerna visas på tio biografer runt om i Göteborg. Att se minst en film i den anrika biograf Draken som bara är öppen under festivalen och som också fungerar som dess nav är självskrivet för många festivalbesökare. Draken är en biosalong i gammal stil byggd i mitten av 1950-talet med över 700 sittplatser och en hundra kvadratmeter stor bioduk. Byggnaden är ritad av Nils Einar Eriksson, en arkitekt som också har ritat Göteborgs vackra konserthus.


Martina Moliis-Mellberg har studerat litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och filmvetenskap vid Göteborgs Universitet och besöker nu festivalen för fjärde gången. Denna gång finns bara ett fåtal filmer med på hennes lista men tidigare år har Moliis-Mellberg varit en av dem som har sprungit mellan biograferna för att hinna med sitt späckade schema.

Är det någon film du ser fram emot särskilt mycket i år?
- Mina förväntningar är kanske inte så höga på någon specifik film, men jag är väldigt nyfiken på ”The Artist”. Den verkar tilltala många så den ser jag fram emot.
”The Artist” (regi och manus: Michel Hazanavicius), som nyligen nominerades till hela tio Oscars bland annat för bästa film och bästa regi, är något så ovanligt som en modern stumfilm. Filmen utspelar sig i Hollywood under några år kring 1930 och handlar skiftet från stumfilm till talfilm.

Moliis-Mellberg påpekar att det tyvärr har blivit lite svårare att delta i Göteborgs filmfestival som student eftersom biljettpriserna hela tiden höjs. I år kostar en biljett ungefär nio euro vilket är en höjning med en euro från fjolårets biljetter.
- Men Göteborgs Filmfestival är ändå min favoritfestival, det är fint att se hur hela staden lever upp och blir involverad. Det är verkligen en festival som engagerar allt från caféer till kollektivtrafik.
Västtrafik som ansvarar för kollektivtrafiken i Göteborg erbjuder precis som tidigare år mycket förmånliga spårvagnsbiljetter till festivalbesökarna och på stadens caféer och krogar ordnas filmfrågesporter och andra filmrelaterade evenemang.

Med ett så digert program kunde man tycka att det borde vara svårt att sålla bland de drygt 400 filmerna. Ann-Katrin Perschbacher som också studerar i Göteborg skakar dock på huvudet när jag undrar om det var svårt att göra upp ett schema.
- Jag tycker faktiskt inte att det var särskilt svårt att välja, men i år kommer jag bara att se tre stycken. Jag bläddrade bara i katalogen och valde dem jag först fastnade för, en av dem är ”Without”.
”Without” (regi och manus Mark Jackson) är en amerikansk psykologisk thriller som handlar om en kvinna som tar hand om en rullstolsbunden man som bor i ett ödsligt hus.

Vid sidan av Sverige och Frankrike är USA det land som presenterar flest filmer under festivalen vilket gör att det kanske inte är så konstigt att många besökares scheman har en amerikansk slagsida. Hälften av de filmer jag själv har sett och kommer att se under festivalen är amerikanska produktioner. Det kan tyckas lite dumt att gå och se filmer som ”The Artist” som trots allt kommer att visas i biografer runt om i Norden. Samtidigt kan det vara lockande att vara bland de första som ser en film också om det är en amerikansk storproduktion.

Finland deltar i år med bland annat ”Iris”, ”Där vi en gång gått” och ”Stars Above” (”Tähtitaivas talon yllä).  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar